Mede dankzij de groeiende economie, gunstige fiscale klimaat en grote investeringen in de infrastructuur wordt Malta drukker en meer aantrekkelijk voor zowel toeristen als bedrijven die zich hier in grote getallen vestigen. In 2015 groeide de bbp van Malta met maar liefst 4,9% (de hoogste van de Eurozone) en hebben 5.061 nieuwe bedrijven zich geregistreerd. In 2016 is dan ook het aantal commercieel vastgoed toegenomen met 12%. Ook in de huizenmarkt zijn stijgende lijnen gemeten. Als antwoord op de grote vraag naar vastgoed wordt er op Malta veel nieuwbouw gebouwd, dit wordt dermate snel verkocht dat het verkoopvolume flink is gestegen. We spreken daarom nu van een verkopersmarkt.

Doordat de belangrijkste centra van Malta beperkt zijn in oppervlakte is de voorhand liggende keuze gemaakt om de hoogte in te gaan. Het zal een oplossing bieden voor de groeiende vraag naar zowel residentieel als commercieel vastgoed. De Dubai-functie van Malta is dan ook in volle gang en zal het landschap in de commerciële en financiële districten van Sliema en St. Julians in de komende jaren snel veranderen. In deze gebieden zal er in totaal meer dan €300 miljoen worden geïnvesteerd in verschillende bouwprojecten van torens tot 40 verdiepingen hoog.

Om een zo gunstig mogelijke impact te hebben op de gehele samenleving evalueert de Maltese Planning Authority grondig de externe effecten van de geplande hoogbouw.  Voordat de Planning Authority de benodigde vergunning toekent moeten bouwheren voldoen aan eisen die ten goede komen voor het milieu, lokale bevolking, toeristen, winkels, bedrijven, verkeer, werkgelegenheid etc. De huidige plannen voor Paceville, St Julian’s bieden faciliteiten als een boulevard met verschillende pleinen, winkels en restaurants, ondergrondse parkeergarages, autovrije zones, winkels en restaurants, hotels etc. U kunt de Masterplan Paceville downloaden op deze site.

Bronnen:

www.financemalta.org

www.pa.org.mt

www.timesofmalta.com

www.maltatoday.com.mt

www.indepentent.com.mt